השקעות בשוק ההון - מציאות או מציאות מדומה?
- haba123
- Jul 1, 2015
- 3 min read

חודש יוני היה חודש קשה. לא רק לי, גם לקופות הגמל שלנו. אכן מבחינתי הוא היה משמעותי ביותר, ירידה של 10% תשואה בחודש. דברים לא צפויים קורים בדיוק כשאתה לא מצפה. או יותר נכון, תמיד שאתה בטוח שזה הולך להשתפר הפעם. סוף מאי מחירי הנפט היו בשיא, ריבאונד רציני היה במניות ציוד הנפט הגדולות - ומשם, צלילה. כמה כיף. (בציניות, כן?).
אני רוצה רגע לעשות סדר, זה לא פוסט שמכוון לביצועים שלי, זה פוסט שמכוון למחשבות שלי, לדרך שבא אני לקחתי החלטות, מה תמך בהן, איך הטעתי את עצמי. צריך לזכור שזה בלוג כנה, לא כזה שמתיימר לומר שהוא המשקיע הכי טוב שיש. סך הכל אני מחשיב עצמי למשקיע ממוצע, בכנות אני חושב שאחרים מרוויחים כמוני ומפסידים כמוני בערך באותם תקופות. כדי להמחיש את זה הנה טבלת תשואות לפי שנים:
2006: 2%-
2007: 7.8%
2008: 45%-
2009: 175%
2010: 21%-
2011: 75%-
2012: 17.9%
2013: 34%
2014: 40%-
2015: 0%
הבעיה היא: כמה. ולמה. אז כמה זו שאלה קשה, וכדי להפוך את הנתונים כאן למספר מסוים, פשוט אחלק את השווי הנוכחי של התיק בסכום ההפקדות של התיק. אז כמה?
25%-.
במילים אחרות, עדיף היה לשבת בחוץ. לשבת בחוץ...היה עדיף לשים באגח ממשלתי ולקבל 2%. היה עדיף הרבה דברים. אבל זו חוכמה בדיעבד ואני שונא מחשבות מהסוג הזה.
הבעיה השנייה, למה.
יש עקביות מסוימת ביכולת להאשים אנשים אחרים, או לפחות להצביע עליהם כסיבה עיקרית. אבל בואו נגיד שאנחנו לא כאלה. נגיד שאנחנו פשוט קמנו יום אחד בגיל צעיר מאוד ואמרנו ש"יום אחד אני יצליח" בזכות הקשבה לאיש הזה, לגורו ההוא ולסופרים האלה, האלו וההם. אהה, והבלוג של ההיא, השאיפה של ההוא, וקרן ההשקעות המוצלחת של המנכ"ל לשעבר הזה. הבעיה היא שגם אצלם- מדובר בחוכמה בדיעבד. כל אחד מסיבתו, ידע שהוא מוצלח רק בסיום הפרק\ לפחות אחרי שזה כבר היה ברור שמדובר בהצלחה.
או שאתה גדול או שאתה לא.
משקיע גדול אני לא, זה כבר ברור לי. אני עובד לא רק על "איך להיות משקיע טוב יותר", על "איך לא להפסיד" ועל "לקרוא הרבה וללמוד את התחום" אלא על "לתת את זה למישהו אחר, שמבין יותר טוב ממני (הסיבה למה אני מגדיל את BRK.B בתיק). אני קורא הרבה פורומים, בפורומים כולם גדולים. זה מעניין. מצד שני אני קורא הרבה ביוגרפיות, ושם כולם גדלו אחרי שנפלו. שזה מעניין, כי זה אומר שכל מפרסם פוסט בפורום X הוא משקיע יותר טוב מבנג'מין גראהם. הבלוג הזה למען האמת הוא בכלל תמונה ראי שלי מול עצמי. לשים לב להיסטוריה שלי, לשים לב לחוסר עקביות בלהרוויח, לשים לב שאני טועה.
כמובן, אתם לא.
מכיר את זה, כי הייתי כזה בשנים שהרווחתי, האנשים הכנים היו באים לומר איך ואיפה הם הפסידו ואני אמרתי להם משפטים כמו: "איך אפשר להפסיד, פושט תשים בקרן נאמנות של ההוא, או בתעודת סל של זה, או שפשוט תעקוב אחרי גורו #7 - U NAME IT. אבל כמובן שבאותה נשימה לא אמרתי שתקופות ארוכות אנשים לא עשו כסף במדדים הנבחרים בעולם. למה? כי אני טועה.
לאן אני חותר?
למען האמת אני חותר בשביל עצמי, אבל נניח שאתה צעיר שקורא את זה- תשאל את עצמך איך ירגיש לך להיות עם ביצועים לא טובים עוד 9 שנים. ואם אתה מבוגר מאוד שקורא את זה- תשאל את עצמך מה תעשה לך שנה עם 25%-.
כל האפשרויות פתוחות.
אתה יכול להיות משקיע ערך, שם אני מציב את עצמי. להקשיב לעוד מיליון שעושים בדיוק כמוך, עם אותם כלים כמו שלך.
אתה יכול להיות משקיע טכני, להקשיב לעוד מיליון שעושים בדיוק כמוך, עם אותם כלים כמו שלך.
אתה יכול להיות משקיע במניות צמיחה, להקשיב לעוד מיליון שעושים בדיוק כמוך, עם אותם כלים כמו שלך.
אתה יכול להיות עוד הרבה סוגים של משקיע, וזה יקח לך זמן להבין שכאשר ניתן האות- כולם כבר הפסידו, גם אתה.
נניח שהגעת עד הסוף, שאל את עצמך, האם אי פעם חקרת את הביצועים שלך חקירה עמוקה כל כך, האם אתה באמת טוב כמו שאתה חושב.
אני יכול לתת רשימת מניות שנקנו בדיוק לפי המשקיע הנבון.
ובדיוק לפי מה שהשוק פרשן כ"מניה שבאפט היה קונה.
ואת מניית הצמיחה הבאה בדיוק לפי הספר פיטר לינץ'.
ועשרות מאמרים ב Seeking alpha על כל מניה שקניתי, לפני ואחרי.
להם (כמובן!) זה הצליח, לי לא. זה הוגן, זה סביר אפילו, הבעיה כאן הייתה שניסיתי בכלל, האמנתי שזה אפשרי. זה לא אפשרי לחקות מישהו אחר. כל חלק בסביבה השתנה כמה פעמים עד היום. מה שהופך את זה ללא סביר בעליל. אנחנו כן יכולים להרוויח בתקופה מסוימת, אבל אני מאמין שלאורך חיים שלמים, אם ננסה לחקות השקעות של מישהו אחר, נפסיד בחישוב הכללי.
אני אומר: אנחנו, המשקיעים הממוצעים "לא מספיק טובים". צרלי מאנגר אמר את זה מזמן האמת.
כל כותבי המאמרים, כותבי הפוסטים, מפיצי סרטונים ביוטיוב, וחברים של כל אחד מאיתנו הם "הרבה, אבל הרבה יותר טובים מהמדד, תמיד". ככה זה שהערפל מסתיר את האמת וכל אחד ממליץ, מטיף בלי חשבון. ככה בדיוק נוצרת מציאות מדומה.
Comments